Bröllopskväde

Till brudparet, från goden:

Detta kväde skrev jag som en välgångsönskan till de brudpar jag viger, och som en tänkvärd nystart i relationen. Jag skrev denna text innan jag hade börjat med att hålla kurser i kärlek, sex och relationer, men det har å andra sidan alltid varit ett stort intresse för mig, så det är inte så konstigt att jag får in lite kärleksråd även i en vigsel…

UrJag bjuder Ur till denna cirkel, begynnelsens och födelsens runa, som en bekräftelse på att något nytt och okänt börjar, som kraft att öppna ögon och fästa blicken mot nya mål, för glädjen och äventyret i att kasta sig ut i det okända.

Jag bjuder Ass till denna cirkel, Asarnas – Gudars och Gudinnors runa, och Andens runa, men också talets, sångens och kommunikationens runa – låt ert äktenskap vara en dans, och varje samtal en sång, och må gudarna vara med er i allt.

Jag bjuder Gifu till denna cirkel, Gåvorunan, på det att ni alltid kommer ihåg att ge, utan att förvänta er i gengäld – och ta emot, utan förbehåll, och att ni kommer ihåg att allt som kommer till er är Gudagåvor, välsignelser, snarare än förbannelser och problem.

Jag bjuder Wynja, Glädjerunan, till denna cirkel, för att ert äktenskap skall fyllas med sinnlig njutning, härlig fysisk kärlek, lek, älskog, fröjd och glädje, kärlek och välbefinnande i överflöd.

Jag bjuder Tyr till denna cirkel, som representerar sanning, rättvisa, mod och utmaningar, på det att ni alltid kommer att vara sanna och ärliga mot varandra, och aldrig backa inför det som till en början verkar skrämmande, men som leder er vidare på vägen genom livet.

Jag bjuder Bjarka till denna cirkel, Björkrunan, som representerar den kvinnliga urkraften – Moder Jord, som ger oss näring, helande, läkekraft och grundtrygghet.

Jag bjuder Ing till denna cirkel, Frejs runa, fröet, den runa som representerar alstringskraft, sådd, kreativitet, befruktning, lust, glädje, fred och frid.

Jag bjuder Madr till denna cirkel, Människorunan, som representerar människan i all hennes styrka och svaghet, mötet – att vi växer i mötet med andra människor, och att vi är starkare enade än söndrade.

Jag bjuder Jara till denna cirkel, Årsväxtrunan, kretsloppet, mörker och ljus, det heliga bröllopet mellan Gud och Gudinna, Man och Kvinna, fruktbarhet, sådd och skörd.

Jag bjuder Dagaz till denna cirkel, som en hjälp för er att se äktenskapet inte som ett slutmål, utan som början på något nytt, nya insikter och uppvaknanden i livet, och som en påminnelse om att svårigheter kan vara viktiga passager – när natten är som mörkast, så vet man att det kommer att ljusna – det kommer att dagas.

Och jag bjuder slutligen Sol, Sunna, Solens och ljusets runa, Lyckorunan, till denna cirkel, för att ert äktenskap skall fyllas med ljus, positivitet, kreativitet, värme, upplysning, visdom – och störst av allt – kärlek.

Må alla dessa krafter följa med er på färden genom livet…

 

© Carl Johan Rehbinder 2003-2005

FUTHARK