Historieberättaren
Muntligt berättande är vår mest ursprungliga form av konstnärligt uttryck. Långt innan vi människor hade skriftspråk förvaltades de stora myterna och sagorna, liksom sedelärande berättelser och komiska skrönor, av berättare, barder och shamaner. I det gamla Norden ansågs skaldekonsten och berättandet vara de främsta, mest högtstående konsterna. Livsvisdomar, allvarsord, gudasagor, släktkrönikor, skrämsel, skratt och burleska upptåg – allt kunde förmedlas av en skicklig berättare.
Jag har alltid varit en historieberättare – som skådespelare, som regissör, som författare, som lärare, kursledare och föreläsare, samt som förälder till fyra barn. Mitt engagemang i ren storytelling tog dock fart 2003, då jag och några vänner anordnade en festival – Nordmyt – på Folkkulturcentrum på Skeppsholmen, med temat nordisk mytologi. Det erbjöds under en dag ett brett sortiment av musik, seminarier, hantverk, workshops – och berättande. Och jag var då inte bara producent, utan även en av berättarna, som förstås berättade någon av alla sköna historier ur den nordiska mytologin.
Denna festival gav i sin tur upphov till en berättarfestival året därpå (2004) – FABULA Storytelling Festival. Flera som varit involverade i Nordmyt samlades för att skapa denna fantastiska festival, och jag var en av dem.
På FABULA var jag en av flera berättare, samt att jag formgav hemsidan, samt att jag tillsammans med Mats Rehnman skapade festivalens grafiska profil, och därtill var festivalens officiella fotograf. Omfattande engagemang, med andra ord, Festivalen återkom under flera år, och jag var med nästan varje år (utom sista året, då festivalen hade krympt rejält), som regel både som berättare och fotograf.
Förutom FABULA har jag även varit med i flera andra berättarsammanhang, som Berättartorget i Gamla Stan, Stockholm, Vikingafestival på Adelsö, Hantverkslägret på Medeltidsveckan i Visby – samt i skolklasser, och en del andra sammanhang.
Mina favoritberättelser är som regel de stora berättelserna ur den nordiska mytologin, men även indisk och grekisk mytologi – samt burleska historier om t.ex. Mulla Nasruddin, barnsagor och annat skoj.
Om du blir nyfiken på hur jag hanterar det mytologiska materialet, så har jag skrivit en egen version av berättelsen om när Tor och Loke besöker eldjätten Fjalar (som även går under namnen Skrymer och Utgårdaloke), för att på ett gille pröva sina krafter mot thursarna.
Den berättelsen kan du läsa här »
Jag kommer gärna till er skola, ert bibliotek, eller annan instans där det passar med berättande. Om det låter intressant – kontakta mig! »