Länkar

På denna sida hittar du länkar till andra websidor som är på ett eller annat sätt kopplade till ämnena runor, nordisk mytologi, fornsed, asatro och gamla gudar – både i gammal och ny skepnad. För enkelhetens skull ligger samtliga länkar i alfabetisk ordning.

Om du som besöker denna sida känner till websidor som du tror skulle passa att länka till härifrån, alternativt om du ser en länk jag har som du tycker verkar oseriös, eller som helt enkelt inte längre fungerar, tveka inte att skicka mig ett e-brev om detta, till calle@rehbinder.se.

Arild Hauges Runer
Detta är inte en websida. Det är ett uppslagsverk i nordisk historia. Detta är definitivt den mest ambitiösa och omfattande site om runor och nordisk historia jag har sett på nätet.
Denna norska site innehåller mer information än alla andra jag har sett ihop! Det skulle inte förvåna mig ett dugg om denna site är världens absolut största i ämnet.
Men det räcker inte med tonvis med information om runor – där finns också enorma mängder information om asatro, gudar och gudinnor, mytologi, seder och bruk m.m.
Missa inte denna site!

Asatrú Vanatrú Brazil
En hemsida om forn sed på portugisiska (!) från Brasilien (!!!).

Centralia Fur and Hide
Centralia Fur and Hide är en amerikansk sajt där man kan köpa pälsskinn, hudar, klor, fjädrar, trumbyggsatser, färdiga trummor och mycket annat. Kul för hobby-shamaner.

Idavallen
Detta är lite mer av en musei-länk, eftersom Idavallen var en lokal, Stockholmsbaserad organisation för asatroende och sedfolk i Stockholm, som jag var med om att grunda och driva. Den hade dock sin mest aktiva tid 2004-2008, och som många andra små föreningar dog den på grund av att drivande medlemmar plötsligt flyttar till annan ort, får andra prioriteringar, o.s.v. Men det var en fin förening så länge den var aktiv.

Institut för Forntida Teknik
Institutet för Forntida Teknik var en stiftelse som grundades 1981, och sysslade med kunskapsutveckling, dokumentation, undervisning och information om tidig teknikhistoria. Numera finns här bara en länksida med länkar till olika uttryck för detta intresse.

Jordsvin’s Norse Heathen Page
Jordsvin är en amerikansk asatroende som har gjort en mycket informativ, rolig och annorlunda sida. Den innehåller allt möjligt om asatro – gudar, mjödrecept, runor och sejd – men framför allt länkar, länkar, länkar…
Är man särskilt intresserad av sejd, så finns det en sida på Jordsvins sajt som heter Pages and Links about Seidhr, och där kan man hitta lännkar vidare till allsköns sajter och texter om sejd.

Kalle Runristare
Kalle Dahlberg är något så ovanligt som en äkta runristare. På denna sida får vi lära känna Kalle, och framför allt kan vi ta del av en mängd bilder av hans fantastiskt vackra runstenar.

Norrshaman
Jörgen I. Eriksson var en central person i det gamla nätverket Yggdrasil, och är fortfarande genom sina böcker om runor och shamanism en stor inspirationskälla för alla som går den mer esoteriska vägen inom Forn Sed – sejd, shamanism, runmagi etc.
Detta är hans personliga hemsida, och här kan du även få tag på några av hans eftertraktade böcker!

Projekt Runeberg
Projekt Runeberg är en informationsmässigt helt enorm hemsida, med texter från en stor mängd historiskt intressanta skrifter. Där kan du hitta hela den poetiska Eddan, Viktor Rydbergs skrifter och mycket, mycket mer. Jag vill särskilt rekommendera att du tar en titt på just Eddan, samt Fädernas Gudasaga av Viktor Rydeberg.

Ratatosk
Ännu en ”musei-länk” – Ratatosk var ett nordisk-shamanskt nätverk som framför allt höll hus i Stockholmstrakten. Jag var själv med och satte igång detta nätverk sommaren 1996, och vi var aktiva som grupp en bit in på 2000-talet, men efter 2003 hade medlemmarna spritts åt olika håll, och aktiviteterna avstannade 2003. Hemsidan finns kvar som ett minne.

Raven Online
En annan website jag hittat, som innehåller mycket information om asatro och organisationer i U.S.A. för detta, är sidan för ”The Raven Kindred Association”. Enligt deras egen information är ”The Raven Kindred Association” en organisation för Asatro, eller traditionell Isländsk/Nordisk Paganism. Intressant sida att besöka, med många länkar.

Runstensparken
Runstensparken är en utställning på Adelsö, ordnad av runristaren Kalle Dahlberg, där gamla runstenar har avbildats i naturlig storlek och med ursprungliga färger. Här kan du se hur de såg ut för 1000 år sedan, i slutet av vikingatid.

Shamantrommer – Shaman Drums
En dansk hemsida för ett par som anordnar trumbyggarkurser, och som även säljer vackra handbyggda trummor, skallror, fjäderviftor, shamansmycken m.m.
De har nu även en hemsida på engelska – www.shamandrums.com

Samfundet Forn Sed Sverige
Sveriges största rikssamfund för nordisk sed, som jag blev medlem i på 1990-talet, blev ordförande 2000-2003, och för vilket jag grundade vårbloten i Uppsala år 2000.

The Seidhman Rants
En härligt konsekvent herre som talar med djup övertygelse om seid och nordisk sed. En hel del får man förstås ta med en och annan nypa salt, men jag har respekt för hans hängivenhet.
Och så gillar jag tilltaget att på första sidan ha en stor bild av en vacker flugsvamp. Tungt!

The Troth
Ännu en amerikansk organisation för asatro, och så vitt jag har förstått så hör de till den stora majoriteten icke-rasistiska grupper. Eller för att citera dem själva: ”The Troth is dedicated to exploring, practicing and promoting the pre-Christian religion of the Germanic peoples, who include the English, Norse, Icelanders, Swedes and Germans, among others.”<

Trommeværkstedet
En dansk hemsida för trumshamaner. Här kan man köpa trummor, trum-CD, skallror, böcker, amuletter, läsa om kurser och mycket annat

Viking Navy
Peter Sjolander i Kalifornien har ett företag som bygger replikor av vikingaskepp. På denna hemsida berättar han hur vikingaskeppen såg ut och hur det har påverkat konstruktionen och utseendet på dagens segelbåtar.

FUTHARK